Klik op mij voor een verrassing!

20 drankspellen om jouw avond onvergetelijk te maken

Bij een avond borrelen komt al gauw een drankspel om de hoek kijken. Nou zijn er natuurlijk een hoop drankspellen. Je zal er vast wel al een paar weten, maar om het wat gemakkelijker te maken vertellen wij in deze blog zoveel mogelijk drankspellen zodat je of iets nieuws kan proberen of de hele lijst af kan gaan. Het is jouw avond, veel plezier alvast!

1. Bussen/Boten

Misschien wel een van de bekendste drankspelletjes die er is, is Bussen/Boten. Voor degenen die er nog niet bekend mee zijn, hier is hoe het spel gaat:

 1. Elke speler krijgt 4 kaarten, die één voor één worden uitgedeeld.
 2. De eerste kaart kies je op basis van de kleur, rood of zwart.
 3. Vervolgens kies je hoger of lager dan de eerste kaart die je hebt gekozen.
 4. Als derde kies je voor binnen of buiten de twee eerder verkregen kaarten.
 5. Als laatste kom je bij het vormpje van de kaart, dus harten, klaver, schoppen of ruiten.

Nadat alle 4 de kaarten zijn uitgedeeld, wordt de piramide neergelegd zoals afgebeeld. Vervolgens leg je de kaarten één voor één open. Als je een van de kaarten hebt, mag je het aantal slokken weggeven dat overeenkomt met de rij waarin je bent. Bijvoorbeeld, als je begint bij de 1e rij, mag je 1 slok weggeven (of 2 slokken als je met dubbele slokken speelt).

De verliezer moet in de bus/boot. Je kunt de bus/boot op de klassieke manier neerleggen, zoals hieronder wordt getoond, of je kunt kiezen voor een plaatjesboot. Bij de plaatjesboot leg je een gesloten boot neer en is het doel om van de ene kant naar de andere kant te komen. Trek je een plaatje (boer, vrouw, heer of aas), dan moet je helemaal terug naar het begin en worden de kaarten weer gesloten. In de klassieke versie moet je heen en weer gaan.

Benodigdheden: Kaarten

Minimum aantal spelers:

Extra’s:

 • Voeg een 6e rij/kaart toe als “death card”. Als je deze kaart hebt, kun je deze neerleggen en een extraadtje weggeven.
 • Draai kaarten in de piramide horizontaal. Deze kaarten tellen dubbel, dus je mag dubbel zoveel slokken weggeven!

2. Mexen

Een bekend drankspel, maar misschien minder bekend dan bussen. Dit spel kan op twee manieren gespeeld worden. Hieronder is te lezen hoe.

Normaal mexen: Normaal mexen of klassiek mexen is de originele manier om het spel te spelen. Hiervoor heb je 2 normale dobbelstenen nodig en een aantal vrienden. Iemand begint met gooien en hierbij moet je letten op de ogen van de dobbelstenen. Het doel is om ‘mex’ te gooien, wat overeenkomt met 21. Dit betekent dat één van de dobbelstenen 2 ogen en de andere 1 oog moet tonen. Als je dubbele ogen gooit, bijvoorbeeld dubbel 3, is de score in totaal 300. Als je ongelijke ogen gooit, bijvoorbeeld 5 en 4, geldt altijd het hoogste getal, dus in dit geval zou dat 54 zijn. 31 is de hoogste score in het spel.

Het spel begint met 2 slokken in de pot. Vervolgens heb je 3 pogingen om zo goed mogelijk te gooien. Meestal is het gebruikelijk om te stoppen bij dubbele ogen of natuurlijk ‘mex’, maar uiteraard heb je dit helemaal zelf in de hand bij dit drankspel. Als je bijvoorbeeld dubbel 3/300 gooit, gaan er 3 slokken bij. Bij dubbel 4/400 gaan er 4 slokken bij, enzovoort. Dit aantal wordt toegevoegd aan de beginpot. Gooit de persoon daarna ‘mex’, dan worden de slokken verdubbeld, aangezien bij ‘mex’ de slokken altijd verdubbelen.

Benodigdheden: 2 dobbelstenen 

Minimum aantal spelers:

Extra’s:

 • De ridder: de eerste die dubbel 1/100 gooit, is de ridder. Deze persoon moet gedurende het hele spel alle dubbele getallen drinken die gegooid worden. De volgende persoon die dan dubbel 1/100 gooit, wordt vervolgens de ridder.

 • Als iemand 31 of 32 gooit, mag iedereen die niet heeft gegooid “VAST!” roepen. Als diegene de dobbelstenen voordat iemand dat heeft geroepen nog niet heeft aangeraakt, blijft de 31 of 32 vastliggen en is hij of zij waarschijnlijk verdoemd om aan het einde van het potje te drinken. Balen…

Speed mexen

 Dit is een vorm van mexen die, zoals je misschien al kon raden, sneller is. De regels zijn vergelijkbaar, de telling van de dubbele getallen en ‘mex’ blijft nog steeds 21. Het doel is echter om zo snel mogelijk van de dobbelstenen af te zijn. Als je dubbele ogen gooit, mag je de dobbelstenen 1 plaats naar links doorgeven. Gooi je ‘mex’, dan mag je de dobbelstenen 2 plaatsen naar links doorgeven.

Leg aan het begin van het spel de dobbelstenen bij 2 mensen met 3 plaatsen uit elkaar. Ga van start en begin tegelijk met gooien. Gooi door totdat er iemand van tafel wordt ingehaald door de dobbelstenen. Deze persoon heeft verloren en moet helaas drinken. Het aantal slokken kan van tevoren worden afgesproken. Een andere leuke manier staat bij de extra’s.

Benodigdheden: 4 dobbelstenen 

Minimum aantal spelers:

Extra’s:

 • Kies voor het potje een speler waarvan je denkt dat die gaat verliezen. Je kunt dan op diegene inzetten. Zet je 4 slokken in? Dan neem je er 4. Heb je goed gekozen en is jouw keuze de verliezer? Dan mag je 8 slokken weggeven.

3. Gassen

Dit spel is zeker een aanrader als je van plan bent er stevig tegenaan te gaan. In dit in principe eindeloze spel is het de bedoeling als volgt:

Je legt de kaarten neer zoals weergegeven in de foto. De startpositie is een van de hoeken. Vanuit dat hoekje begin je de dichte kaarten open te maken. Dit doe je door te raden of de volgende kaart hoger of lager is dan de open kaart die je al ziet. Is je gok correct, dan is de volgende speler aan de beurt. Die speler kan ervoor kiezen om verder te gaan met de laatst opgelegde kaart van jou, of een nieuwe hoek te kiezen. Heb je het fout, dan moet je het aantal kaarten drinken dat verbonden is met de kaart die je net hebt opgelegd. Als er bijvoorbeeld 6 kaarten verbonden zijn met jouw laatst opgelegde kaart, moet je 6 slokken nemen. Je zult merken dat het snel gaat en uiteindelijk het hele spel openligt.

Er is nog één belangrijk detail: je zult merken dat je soms een dichte kaart tussen twee open kaarten tegenkomt. In dat geval zeg je niet hoger of lager ten opzichte van een van de openliggende kaarten, maar kies je voor ‘binnen’ of ‘buiten’ die twee kaarten.

Benodigdheden: Kaarten 

 

Minimum aantal spelers: 2

4. Kingsen

Kingsen is een drankspel waarin elke kaart een eigen regel heeft. Het is de bedoeling bij dit spel om alle kaarten rondom een glas te leggen. Het glas is nodig voor de konings-adt, zoals wij nog uitleggen in de spelregels. Elke speler pakt om de beurt een kaart en leest vervolgens de bijpassende regel. Vervolgens wordt dit uitgevoerd en gaat de volgende. Let op: onderbreek je de cirkel, dan is het spel afgelopen. Als je dat niet leuk vindt en het af wil maken, kan je er ook voor kiezen deze regel achterwege te laten. Hieronder staan (wat wij vinden) de leukste regels van Kingsen:

2: 5 slokjes – Dit spreekt vrij voor zich. Degene die deze kaart trekt, moet 5 slokken nemen.

3: Opdracht – Trek je een 3? Dan mogen je medespelers een opdracht voor jou verzinnen die jij verdoemd bent om uit te voeren.

4: Drinkmaatje – Kies een drinkmaatje en vanaf dan drinken jullie alle slokken samen. Wanneer er een nieuwe 4 wordt getrokken, vervalt de vriendschap en worden er weer nieuwe drinkmaatjes uitgekozen.

5: Duim op tafel – Iemand mag tijdens het spel zijn duim op tafel leggen, de laatste persoon die dit opmerkt moet 5 slokken nemen. Dit mag je maximaal 3 keer doen terwijl je de 5 bezit of tot wanneer iemand een nieuwe kaart trekt.

6: Bepaal wie er 4 slokken drinkt.

7: Juffen – Dit is een kort spel waarin je gezamenlijk gaat tellen. Om de beurt noemt iemand een getal en de ander noemt vervolgens het volgende getal. Je telt met een tafel naar keuze. Kies je de tafel van 7, dan mag je getallen waarin een 7 voorkomt of getallen die deelbaar zijn door 7 niet noemen. Bijvoorbeeld, in plaats van 14 zou je een ander woord kunnen gebruiken, zoals “juf!”. Nadat er dus iets als “juf” wordt gezegd, draait de richting van het tellen ook om.

8: Regel maken – Met deze kaart kan je een regel verzinnen die gedurende het hele spel blijft bestaan. Je kan bijvoorbeeld kiezen om mensen voor het drinken op te laten staan. Je kan het zo gek maken als je wil!

9: Vingeren – Een ronde vingeren (regels worden hieronder uitgelegd).

10: Geen vragen – Degene die de kaart trekt heeft geluk. Van die persoon mag je geen vragen meer beantwoorden. Wordt er een nieuwe kaart getrokken, dan is die persoon de gelukkige. Beantwoord je toch zijn vraag, dan drink je 4 slokken.

Boer: Categorie – Degene die de kaart trekt, kiest een categorie zoals “automerken”. Degene die in herhaling treedt of niets meer weet, neemt 4 slokken.

Vrouw: Blackbox –Hierin zegt degene die de kaart trekt bijvoorbeeld: “Wie wordt het snelst dronken?” Vervolgens telt diegene af van 3 naar 1 en wijst iedereen iemand aan waarvan zij vinden dat diegene het snelst dronken wordt. Degene met de meeste vingers moet drinken.

Heer: Adtje – Wie de 4e heer trekt, moet de inhoud van het glas in één keer adten. De heren verzamelen zich daarvoor rond het glas.

Aas: Deadeye – Trek je de aas? Dan mag niemand je meer aankijken. Als iemand dit toch doet, wordt diegene gestraft met 3 slokken. Trekt iemand een nieuwe aas, dan wordt diegene de nieuwe “deadeye”.

Benodigdheden: Kaarten 

Minimum aantal spelers:

Extra’s:

 

 • Maak het konings-adtje vies door bijvoorbeeld verschillende dranken te mixen, zodat degene die de 4e koning trekt een hel te wachten staat.

 • Je kan natuurlijk zelf bepalen hoeveel slokken je neemt of dit verdubbelen als je er zin in hebt!

5. Vingeren

In dit vrij simpele spel is het de bedoeling dat je met een aantal mensen (4 of meer is het leukst) een vinger op het glas legt. Vervolgens kiezen jullie iemand die mag beginnen. Degene die is gekozen telt af van 3 naar 1. Vervolgens zegt deze persoon een getal van 0 tot het aantal vingers dat meedoet. Tegelijkertijd kiest iedereen of hij of zij zijn vinger op het glas laat of zijn vinger eraf haalt. Als de gekozen persoon bijvoorbeeld “4” zegt en er liggen inderdaad 4 vingers op het glas, dan mag diegene zijn vinger van het glas afhouden en hoeft die niet meer mee te doen. Als het fout is, legt diegene zijn vinger weer op het glas en gaat de volgende persoon met de klok mee.

Aan het einde blijven er nog twee mensen over. De verliezer daarvan heeft helaas het hele spel verloren en moet adten wat er in het glas zit. Wat je erin doet, moeten jullie natuurlijk zelf weten. Meestal wordt het met bier gespeeld, aangezien je het moet adten.

Benodigdheden: één glas 

 

Minimum aantal spelers: 3

6. Kaartje blazen

Met dit simpele spel blaas je om de beurt kaarten van het glas. Degene die alles eraf blaast of er nog maar één kaart op het glas zit, moet de inhoud van het glas drinken. Let op: de speler mag maar met één adem blazen. Er mag dus tussendoor geen adem gehaald worden.

Benodigdheden: Kaarten en een glas
Minimum aantal spelers: 2

7. SLEMP!

SLEMP! is HET nieuwe drankspel voor studenten. SLEMP! is niet zomaar een kaartspel, het is de perfecte mix van plezier en strategie voor volwassenen (18+). Samen met je vrienden of familie kun je een avond lachen, uitdagen en natuurlijk drinken.

Met een assortiment aan kaarten kun je snel en tactisch je tegenstanders te slim af zijn, als je de juiste zetten maakt. Durf je het aan om je vrienden een drankje te laten nemen? Probeer het nu en maak van elke avond een SLEMP-feest!

Benodigdheden: SLEMP!

Minimum aantal spelers: 2

8. Paardenrace

Met dit drankspel ga je tegen elkaar racen. Je legt de kaarten neer zoals op de onderstaande afbeelding is weergegeven. Nu kiest elke speler een kaart (ruiten, harten, schoppen of klaver). Op deze kaart kun je slokken inzetten. Als je bijvoorbeeld 5 slokken inzet, neem je er 5. Wint jouw gekozen kaart de race? Dan mag je het dubbele aantal slokken weggeven. Hoe meer slokken je dus neemt, hoe meer je kunt weggeven als je wint.

Elke keer als bijvoorbeeld een hartenkaart wordt getrokken, mag die kaart 1 stap vooruit. Als alle 4 de kaarten op de rij van de dichte kaart staan of erlangs liggen, gaat deze open. Ligt er bijvoorbeeld een schoppenkaart? Dan moet deze 1 stapje terug. Uiteindelijk is er een winnaar bij de finish. Je wint pas als je alle dichte kaarten voorbij bent. Als er een kaart voorbij is, heeft die kaart gewonnen en kunnen de spelers die daarop hadden ingezet hun slokken weggeven. Vervolgens schud je de kaarten en kun je weer opnieuw beginnen.

Benodigdheden: Kaarten
Minimum aantal spelers: 2

9. Vlotten

Bij dit drankspel leg je de kaarten neer zoals op de onderstaande afbeelding. Vervolgens kies je een van de kaarten en zeg je “hoger” of “lager”. Als je het 3 keer achter elkaar goed hebt, is de volgende speler aan de beurt. Heb je het fout? Dan moet de gehele rij weg en moet je het aantal kaarten dat er lag drinken. Liggen er bijvoorbeeld 5 kaarten, dan drink je dus 5 slokken.

Let op: Je mag aan beide kanten van de kaart “hoger” of “lager” zeggen. Dus zowel links als rechts van de kaart kun je de rij langer maken.

Je kunt dit spel blijven spelen totdat het verveelt of totdat iemand niet meer kan doorgaan.

Benodigdheden: Kaarten
Minimum aantal spelers: 2

10. Coasters

Dit vrij simpele drankspel is een echt gezellig barspel, maar kan natuurlijk ook goed thuis gespeeld worden, mits je de benodigdheden ervoor hebt. Bij dit spel ga je bierviltjes flippen met één hand en probeer je deze weer in de lucht te vangen nadat het bierviltje een halve draai heeft gemaakt. Lukt het je niet om het viltje te vangen? Dan moet je evenveel slokken drinken als degene voor jou. Hoe vaker het viltje achter elkaar wordt gevangen, hoe meer slokken je moet drinken als je het niet vangt. Als het viltje bijvoorbeeld door 4 mensen achter elkaar is gevangen, dan moet je 4 slokken drinken als jij het niet vangt. Je kunt dit spel in rondes spelen of doorgaan totdat je klaar bent met dit spel en wilt beginnen aan het volgende spel.

Benodigdheden: Bierviltjes
Minimum aantal spelers: 2

11. Fuck the dealer

In dit spel speel je met z’n allen tegen de dealer, maar let op: je kunt zelf ook de dealer worden. De dealer legt de kaarten voor zich op tafel. Vervolgens vraagt de dealer aan de speler links van hem welke kaart hij of zij denkt dat er op tafel gelegd gaat worden. Bijvoorbeeld, als de dealer een 8 in zijn hand heeft en de speler die gokt het meteen goed heeft, betekent dit dat de dealer 8 slokken moet nemen. Daarna legt de dealer de kaart op tafel. Als degene die aan het raden is eerst 4 zegt en dan 8, moet de dealer 4 slokken nemen.

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat degene die raadt het fout heeft. In dat geval moet hij of zij het verschil drinken in slokken tussen de kaart die werd geprobeerd te raden en de kaart die als tweede wordt genoemd nadat de dealer “hoger” of “lager” heeft gezegd. Als bijvoorbeeld gezegd werd dat het een aas is, maar het blijkt een 8 te zijn, dan moet degene die gokte 5 slokken nemen.

De dealer kan van zijn kaarten afkomen wanneer ze 3 keer achter elkaar fout worden geraden door de gokkers. Dan worden de kaarten naar links doorgegeven. Het spel eindigt wanneer alle kaarten op tafel liggen en de dealer geen kaarten meer voor zich heeft. Een tip: leg de kaarten op volgorde en sluit de kaarten af wanneer er een kwartet is bereikt. Op die manier weet je welke getallen niet meer kunnen vallen en wordt het moeilijker voor de dealer.

Benodigdheden: Kaarten
Minimum aantal spelers: 2

12. Fritzen

Bij dit drankspel wordt er veel gedronken, dus houd daar rekening mee. Glazen moeten worden geat, tenzij je erin slaagt om te winnen. Het doel van dit drankspel is om met de dobbelstenen 30 of hoger te gooien, of 10 of lager. Het spel begint met een willekeurige speler. Deze speler mag in 5 beurten proberen om het bovengenoemde resultaat te gooien. Bij elke worp mag je dobbelstenen laten liggen, dus kies verstandig.

Als je ervoor kiest om voor 30 of hoger te gaan en je gooit meer ogen dan dat, dan mag je het aantal ogen waarmee je erboven zit uitdelen als slokken aan anderen. Zit je eronder, dan moet je zelf het aantal ogen waarmee je eronder zit als slokken nemen. Als je na 5 worpen met alle 6 de dobbelstenen gooit en je slaagt er niet in om 10 of lager te gooien, dan moet je het aantal ogen waarmee je erboven zit als adtjes weggeven. Lukt dit niet, dan moet je zelf alle ogen die je erboven zit als slokken nemen. Ook als je na 5 worpen met de dobbelstenen gooit en je hebt bij de laatste worp 20, dan moet iedereen adten behalve jij!

Benodigdheden: 6 dobbelstenen
Minimum aantal spelers: 2

13. Kapiteinen

In dit simpele maar leuke drankspel ontdek je wie de doorzetter is en wie van je vrienden het snelst opgeeft. Aan het begin van het spel is degene die als eerste zijn biertje leeg heeft de kapitein van het schip! Zodra de kapitein een slok heeft genomen van zijn tweede biertje, moeten alle anderen hun bier Adten. Als de kapitein aan zijn derde biertje begint, moeten de anderen hun tweede glas ook opdrinken. Dit gaat zo door totdat er iemand de kapitein verslaat. Die persoon wordt dan de nieuwe kapitein. Het spel eindigt zodra er nog maar één persoon over is.

Minimum aantal spelers: 4

14. Atoombommen

n dit drankspel is het de bedoeling om de kaarten neer te leggen zoals te zien is in de afbeelding hieronder. Elke speler legt om de beurt een kaart open, maar voordat hij of zij een kaart omdraait, moet er eerst geraden worden of de kaart rood of zwart is. Als de gok juist is, mag de volgende speler aan de beurt. Is de gok fout, dan moet degene die de kaart omdraait drinken. De kaarten in de buitenste ring tellen voor 3 slokken, de kaarten in het middelste gedeelte tellen voor 5 slokken, en de twee centrale kaarten tellen voor een adtje (grote slok). In dit spel worden de slokken opgeteld. Stel dat vier mensen correct raden in de buitenste ring en de volgende persoon het fout heeft, dan moet diegene 15 slokken nemen. Dit spel gaat door totdat alle kaarten opengelegd zijn.

Benodigdheden: Kaarten
Minimum aantal spelers: 2
Extra’s: Je kunt de slokken per kaart aanpassen naar eigen voorkeur. Bijvoorbeeld, in plaats van de buitenste ring 3 slokken te geven, kun je ervoor kiezen om 1 slok te geven. Voor de middelste ring kun je 3 slokken geven in plaats van 5, en voor de centrale kaarten kun je 5 slokken geven in plaats van een adtje. Je kunt de volgorde en het aantal slokken dus aanpassen op basis van wat jij en je gezelschap leuk vinden. Het belangrijkste is dat je plezier hebt tijdens het spel!

15. Stresspong

Het spel “Stresspong” draait om het gooien van pingpongballetjes in redcups. Het doel is om zoveel mogelijk redcups in het midden van de tafel te plaatsen. De middelste redcup moet helemaal gevuld zijn met bier, terwijl de omliggende cups ongeveer ⅓ gevuld zijn.

Om te beginnen, pakken twee spelers tegenover elkaar een redcup en drinken deze helemaal leeg. Zodra de bekers leeg zijn, begint het spel. De spelers proberen het pingpongballetje in de redcup te stuiteren. Als dit lukt, kunnen ze de cup en het balletje naar links schuiven. Als ze erin slagen om dit in één poging te doen, mogen ze de redcup doorgeven aan een persoon naar keuze.

Als een speler sneller is dan degene aan zijn of haar linkerzijde, kan de cup op de cup van die persoon gestapeld worden. Hierdoor moet diegene een nieuwe cup pakken om verder te spelen. De stapel wordt dan één plaats naar links verplaatst.

Het spel gaat door totdat alle bekers van de tafel zijn. Op dat moment eindigt het spel.

Natuurlijk kun je ook de bekendere variant van dit spel spelen, namelijk bierpong. Voor de officiële bierpongregels kun je terecht op onze blog “Bierpong voor gevorderden”.

Benodigdheden: Red cups en 2 pingpongballetjes 

 

Minimum aantal spelers: 4 (meer is het leukst)

16. Aas is Baas

In dit machtige spel draait alles om de Aas. De speler rechts van de deler krijgt als eerste de kans om te zeggen of hij of zij een Aas heeft of niet. Degene die de Aas heeft, wordt de Baas en heeft de macht om te bepalen welke kaart er moet drinken. Bijvoorbeeld, als de Baas zegt dat de Boer moet drinken, moeten alle spelers met een Boer in hun hand een slok nemen.

Om het spel nog spannender te maken, kan de Baas ook de hoeveelheid slokken bepalen. Zo kan hij of zij de intensiteit van het spel verhogen.

Natuurlijk is het ook mogelijk dat iemand bluft en doet alsof hij of zij een Aas heeft. Als je doorhebt dat iemand bluft, geef dit dan aan. In dat geval moet degene die bluft alle slokken zelf opdrinken.

Als er daadwerkelijk een Aas in het spel is, kan het ook voorkomen dat er twee Azen zijn. In dat geval is degene die als eerste aan de beurt is, de Baas en heeft de macht over het spel.

Dit spel draait om macht en strategie. Wie zal de macht grijpen en de andere spelers laten drinken? Speel het spel en ontdek wie de ultieme Baas is!

Benodigdheden: Kaarten
Minimum aantal spelers: 4

17. Adt je zat

Dit intense drankspel is perfect voor een avond waarop jij en je vrienden er echt voor gaan! Leg een stapel kaarten in het midden van de tafel met een glas bier of andere alcoholische drank ernaast. De regels van de kaarten zijn als volgt:

 • Aas: Iedereen moet adten, oftewel in één keer zijn of haar drankje leegdrinken.
 • Heer: Degene links van je moet adten.
 • Vrouw: Degene rechts van je moet adten.
 • Boer: Kies iemand uit die moet adten.
 • 10: Jij moet zelf adten, dus je drinkt je eigen drankje in één keer leeg.
 • 9: Niks bijzonders, de volgende speler is aan de beurt.
 • 8: Degene die als laatste heeft gedronken moet nog een keer adten.
 • 7: Je krijgt een vrijstelling voor een toiletbezoek.
 • Joker: Je krijgt een vrijstelling om te drinken wanneer iemand anders dat wil.

Het spel verloopt tegen de klok in, dus je begint bijvoorbeeld met de speler links van de deler en gaat vervolgens naar rechts. Het glas moet steeds bijgevuld worden als het leeg is, dus zorg voor voldoende alcoholische drankjes.

Het is belangrijk om dit spel bewust te spelen en verantwoordelijk met alcohol om te gaan. Als een aantal kaarten pakken al genoeg is of als het spel te intens wordt, kun je altijd overstappen naar een milder spel. Geniet van het spel, maar drink met mate en zorg voor elkaars welzijn!

Benodigdheden: Spelkaarten
Minimum aantal spelers: 4

18. Trek een kaart

Bij dit spel leg je de kaarten gesloten op tafel en nemen de spelers om de beurt een kaart. Elke kaart heeft een specifieke betekenis en is een punt waard. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk punten te verzamelen. Als je de opdracht op de kaart uitvoert, verdien je één punt. Hier zijn de betekenissen van de kaarten:

 • Aas: Voer een opdracht uit (laat de andere spelers dit bepalen).

 • 2: Drink twee glazen.

 • 3: Strafpunt (één punt wordt afgetrokken van je totale score).

 • 4: Sta vijf minuten met je gezicht tegen de muur.

 • 5: Laat twee andere spelers hun glas in jouw glas schenken.

 • 6: Neem een shotje sterke drank.

 • 7: Strafpunt.

 • 8: Verdien één punt.

 • 9: Verdien één punt.

 • 10: Trek je sokken uit. Als je al schoenen draagt, doe ze dan weer aan.

 • Boer: Houd een wedstrijd met iemand naar keuze (bijvoorbeeld een drankspel of een uitdaging).

 • Vrouw: Alle vrouwen drinken twee slokken.

 • Heer: Alle mannen drinken twee slokken.

De strafpunten worden afgetrokken van je totale score. Het is belangrijk dat iedereen de punten bijhoudt, dus zorg ervoor dat iemand de score bijhoudt met behulp van bijvoorbeeld de app Trivit. Deze app kan één persoon helpen om de scores voor alle spelers bij te houden. Veel plezier en drink verantwoordelijk!

Benodigdheden: Kaartspel

Minimum aantal spelers: 4
Extra regels: Ben je aan het einde degene met de meeste punten? Dan kan je nog gezamenlijk iets verzinnen wat de winnaar dan uiteindelijk wint! Dit kan bijvoorbeeld zijn dat iedereen een shotje moet doen of een iemand meerdere.

19. Quizzing bierspel

Bij dit kaartspel krijgt elke speler vier kaarten. De persoon die de kaarten deelt, fungeert als quizmaster en stelt vragen aan de spelers. De quizmaster kan elke vraag stellen die hij of zij wil. Als een speler ervoor kiest om niet te antwoorden op een vraag, moet diegene drinken (spreek van tevoren af hoeveel slokken dit zijn). Om een vraag te vermijden of aan een andere speler door te geven, zijn er vier speciale kaarten die tijdens het spel kunnen worden ingezet. Hier zijn de betekenissen van de kaarten:

 • 4: Stel de vraag aan de persoon links van mij in plaats van aan mij.
 • 5: Deze persoon hoeft geen antwoord te geven op de vraag.
 • Boer: De quizmaster moet deze vraag zelf beantwoorden.
 • Aas: Switch, nu ben jij de quizmaster en mag je vragen stellen aan de andere spelers.

Zodra de vier kaarten bij iedereen op tafel liggen, kun je opnieuw kaarten delen en het spel opnieuw beginnen. Veel plezier en drink verantwoordelijk!

Benodigdheden: Spelkaarten 

Minimum aantal spelers: 4
Extra regel: Bij elke keer dat de 4 kaarten op zijn, gaan de afgesproken slokken omhoog met een aantal slokken. Op deze manier wordt het lastiger om de vraag te ontwijken.

20. IJzeren lever

Bij dit eenvoudige kaartspel leg je een pak kaarten in het midden van de tafel. Om de beurt trekt elke speler een kaart en elke kaart heeft zijn eigen regels. Het spel is ontworpen om toegankelijk te zijn voor grote groepen en te kunnen spelen in een levendige omgeving. Hier zijn de regels voor elke kaart:

 • 2: Drink een shot.
 • 3: Drink een shot.
 • 4: Drink twee shots.
 • 5: Drink twee shots.
 • 6: Degene aan je rechterkant neemt een shot.
 • 7: Degene aan je linkerzijde neemt een shot.
 • 8: In deze ronde hoef je niets te doen (vrijstelling).
 • 9: Tik met je vinger tegen je huig.
 • 10: Ruil je glas met een persoon naar keuze.
 • Boer: Iedereen geeft zijn glas aan de persoon aan zijn rechterkant.
 • Vrouw: Iedereen geeft zijn glas aan de persoon tegenover hem.
 • Heer: Kies iemand die zijn glas moet adten.
 • Aas: Geef iemand een extra glas om te drinken; dit telt als één glas.

Dit spel verloopt snel, waardoor het geschikt is voor grotere groepen. Je kunt op elk gewenst moment stoppen met spelen. Onthoud echter altijd om verantwoordelijk met alcohol om te gaan en de grenzen van de spelers te respecteren. Veel plezier!

Benodigdheden: Spelkaarten
Minimum aantal spelers: 4

Meer
content