Zelf wijn maken
We kennen het allemaal. Of je het nou drinkt of niet, je kent het. Wijn. Als het nu uitgevonden zou worden is het illegaal, wel zou dat komen door de alcohol. De gemiddelde Nederlander koopt 21 flessen wijn per jaar, dat betekent dat er meer dan 370 miljoen flessen worden verkocht per jaar. Een gigantisch aantal maar ook wel logisch, het is nou eenmaal lekker en je kan het zo duur maken als je wil. Je kan er ook een handel in zien of meer interesse hebben naar het drankje, daarom gaan we vandaag behandelen hoe je wijn maakt. Niet om je aan te sporen om meer te gaan drinken maar om het je iets bij te leren.
Er is een verschil in witte en rode wijn, niet alleen de kleur maar ook in het produceren. Erg belangrijk maar daar lees je zo meer over.
De schil van de druiven zorgt voor de natuurlijke gist, als die gist in contact komt met het druivensap ontstaat er alcohol.
De druiven worden geplukt en vervolgens geperst. Daarna gaat het druivensap de gistkuip in.
Witte wijn wordt gemaakt van witte en rode druiven. Na het persen verwijderen de meeste meteen de schillen en pitten om verkleuring te voorkomen. Bij rode wijn verwijder je de schillen niet, dan wil je juist de verkleuring.

De benodigdheden om zelf wijn te maken:
- Druiven (of pure druivensap)
- Gist
- optioneel citroensap
- een grote witte emmer
- een glazen fles met waterslot
- hevel en een oud stuk vitrage of een vochtdoorlatende doek.
Zorg ervoor dat je een schone en droge werkomgeving hebt voordat je gaat beginnen met de stappen voor het wijn maken.
Stappen om lichtzoete wijn te maken
1: Je legt alle druiven in de schone, witte emmer en verwijdert alle steeltje en blaadjes.
2: Vervolgens plet en kneus je alle druiven zodat het sap uit de druif komt. Dit kan met je handen of een hulpmiddel, als er maar op de hygiëne gelet wordt.
3: Een zeef of de vitrage is bedoeld om het sapte scheiden van de overgebleven velletjes. Het sap wat nu ontstaan is wordt most genoemd.
4: Voeg gist aan het sap toe en giet alles in een grote glazen fles. Dankzij het waterslot kan vrijgekomen druk eruit gehaald worden, maar komt er geen stof of vuiltjes in de most.
5: Na twee dagen gaat het mengsel gisten en hoor je het bubbelen.
Nu laat je dit mengsel zo’n zes weken gisten op een warme en donkere plek.
6: Daarna giet je het mengsel in een andere fles of een emmer en probeer je zo min mogelijk drab over te gieten.
7: Nu moet het mengsel nog zo’n vier tot zes weken gisten.
Als je dat allemaal zorgvuldig hebt uitgevoerd kun je genieten van een heerlijk huisgemaakte wijn. Als dit nou niet helemaal goed is gegaan, geen zorgen gewoon nog een keer proberen. Wel gelukt? Geniet ervan! Proost.
