0

Bierpong. Een spel dat iedereen wel kent. Een spel waar compitiviteit hand in hand gaat met enorme gezelligheid. Kom je wel is op een huisfeest waar er geen potje bierpong gespeelt wordt? Dit spel is voornamelijk bekend als een spel bij de huisfeestjes en ‘college parties’ in Amerika. Altijd al willen weten wat je kan doen om de standaard bierpong regels die je kent te upgraden? Wij leggen het uit!

Basics

De meeste zullen de ‘standaard’ regels wel kennen. Je gooit een balletje in de cup van de tegenpartij en als die erin gaat moet het bekertje weg. Echter bestaan er veel meer regels. Voordat wij beginnen met de regels, willen we eerst even de basics uitleggen.

Bierpong wordt gespeeld met 6 of 10 bekers per team. Deze zet je tegenover elkaar in een driehoek. Vervolgens probeer je door het gooien van een pingpongballetjes de bekers van je tegenstander te elimineren. Het kan gespeeld worden met zoveel mensen als je wilt! Maar het is het best om alleen of in duo’s te spelen. Op deze manier is er ook gemakkelijk een toernooi van te maken!

Natuurlijk is een potje bierpong minder realistisch in deze coronatijd. Makkelijkste oplossing hiervoor is: water! Doe gewoon in plaats van bier water in de cups en drink je bier vanuit je eigen glas/redcup. Zo hoef je niet uit de zelfde bekers te drinken. Daarbij kunnen potjes ook lekker rap gespeeld worden, de cups hoeven dan niet telkens weer gevuld te worden!

Benodigdheden

Voordat wij de regels uitleggen, is het handig om wel eerst de ‘essentials’ te hebben voordat je een potje bierpong begint. Het gaat om het volgende:

  • Minimaal 12 of 20 redcups (ligt eraan welke versie je wilt spelen)
  • Een pingpongballetje (meerdere balletjes is handig)
  • Tafelkleed (optioneel)
  • En als laatste, natuurlijk een lekker biertje/pilsie/goudgele rakker/pretcilinder.

Met de bovenste drie kunnen wij je helpen, als je het thuis niet hebt liggen kan je het gewoon bestellen bij ons! Check de Easy-Party box hier. Helaas zal je voor de laatste toch naar de supermarkt gaan. Maar niet getreurd, je vrienden ook! Nu weet je in ieder geval wie je moet appen.

Bierpong regels

Zo, nu ken je de basics en weet je wat je nodig hebt. Nu is het tijd voor de regels! Daarom hebben wij hieronder de regels opgesteld! En dan bedoel ik niet de suffe regels die je kent van elk huisfeestje, maar echte regels die afgeleid zijn van de Amerikaanse regels die gebruikt worden tijdens het bierpongen.

Raak!

Gooi je raak? Dan krijg je het balletje terug van de tegenstander. Pas als er wordt gemist dan krijgt de tegenstander de beurt om zijn slag te slaan.

Fingering/blowing

Deze regel bestaat als vorm van defensie. Wanneer het balletje als het ware draait in de redcup dan kan je proberen het balletje met één vinger eruit te halen. Ook kan je het balletje eruit proberen te blazen. Bij American Colleges zeggen ze ook wel vaak: ‘Guys finger, bitches blow’.

Let op die elleboog!

Een regel die bij de meeste wel bekend zal zijn, is de elleboog. Deze mag niet boven de tafel hangen. Dat is eigenlijk gewoon cheaten en moet gestraft worden met een bakkie.

Opstelling aanpassen

Vergeet alles wat je weet van de opstelling veranderen. Er zijn namelijk ‘officiële’ regels hiervoor. Het is alleen mogelijk om de formatie te veranderen wanneer er 6, 4, 3 of 2 cups over zijn. Indien jij/jouw team 2x raak heeft gegooid en daarom al 2x het balletje terug heeft gekregen van de tegenstander, dan is het niet mogelijk om de formatie te veranderen. Het is al lastig genoeg voor je tegenstander.

Bouncers

Ook een bekende regel, de bal mag met een stuiter gespeeld worden. Komt de bal met de stuiter in een van de redcups dan gaat niet alleen de beker weg waarin het balletje is gekomen, maar kost het de tegenstander nog een beker! Deze wordt wel gekozen door het team waar het balletje geraakt wordt. Bouncers mogen wel geblokt worden. Dus als defensie kan jij het balletje wegslaan voordat die in de cup beland.

Eilandje

Ja, eilandje. Staat een van de cups sneu in zijn eentje als een eiland in het water? Dan heb je 1x per potje als speler het recht om ‘eilandje’ te roepen. Roep je dit, dan zal je in de losstaande redcup moeten gooien. Raak je deze? Dan kost dit de tegenstander nog een redcup. De tweede redcup die weg moet wordt gekozen door het defensieve team.

On fire

Gooi je 2x achter elkaar raak? Dan ben je ‘on fire’. Ook dit kan 1x per potje in het leven geroepen worden. Echter geldt dat voor je hele team mits je met met meerdere speelt. Gooi je raak voor de 3e keer? Dan kost het de tegenstander een extra beker.

Trickshot

Het kan natuurlijk voorkomen dat het balletje tegen een van de bekers stuitert en daardoor terugrolt jouw richting op. Dan hoef je deze niet terug te geven, alleen moet je wel een trickshot doen. Dit kan bijvoorbeeld met je rug gekeerd naar de tafel, onder je arm door, via de muur etc. Je kan er zelf vast wat moois van maken.

Laatste kans

Heb je verloren? Dan heb je als speler de kans om nog te winnen. Je mag doorgooien en de overige redcups proberen te raken. Gooi je ze allemaal raak? Dan mag jij een beker terugzetten en ben je weer terug in het spel. Mis je een keer? Dan is het helaas wel over. Balen! Bij verlies moet je namelijk de overige redcups van de tegenstander opdrinken. (of het aantal slokken wat jullie vooraf hebben afgesproken per redcup)

Death cup

Deze regel geldt alleen wanneer je niet met water speelt. Als een van de redcups geraakt is en jij er een moet drinken. Kan de tegenstander ook proberen de beker in jouw hand te raken. Dit noem je ook wel de ‘death cup’. Wordt deze beker geraakt dan is het spel afgelopen en heb je direct verloren. Ook als je deze beker op tafel zit is het mogelijk voor de tegenstanders om de beker te raken.

Met deze regels kan je de standaard regels die je kent upgraden naar een hoger niveau! Laat aan je vrienden zien wie de bierpongkoning is.

Samenwerking beginnen?

Vul ons contactformulier in!