0

Hoe moet je je tafel dekken?

Je hebt gasten over de vloer, je hebt lekker gekookt en je wil indruk maken. Dan nog de tafel. Of je hebt een 21 diner en je wil iedereen een mooie en stijlvolle avond geven. Hoe moet je eigenlijk je tafel dekken? Wat zijn de juiste etiquettes en hoe kan je het zo mooi mogelijk maken om die indruk die je wil op jouw gasten te maken? In deze blog vertellen wij hoe je precies je tafel kan dekken volgens de etiquettes, wat leuke ideeën voor het dekken van je tafel en alles wat je verder moet weten!

Tafel dekken volgens de etiquettes

Om de blog te beginnen, vertellen we eerst over hoe het tafel dekken gaat via de etiquettes. Daarvoor zijn er een aantal dingen belangrijk om te weten. Allereerst is het belangrijk dat je voor jezelf vaststelt hoeveel gangen je gaat serveren. Om als voorbeeld te nemen leggen wij het uit aan de hand van een 4-gangenmenu. Je begint met het volgende:

De borden

 • Leg het bord neer voor het hoofdgerecht onderop. Daarboven gaat het bord voor het voorgerecht: dit kan natuurlijk soep zijn of iets anders. Het belangrijkste is dat het bord voor het hoofdgerecht onderop ligt. Vervolgens vouw je de servet in een vorm naar keuze en leg je die hierboven op. (Bijvoorbeeld een zwaantje kan al een hele goede indruk maken)
 • Zorg ervoor dat de borden ongeveer 2 cm van de tafelrand verwijderd zijn. 
 • Als er een broodje vooraf geserveerd moet worden zorg dat er dan linksboven een klein bordje staat met een botermesje. Om het extra lekker te maken kan je het bordje verwarmen

Het bestek

 • Zorg dat het bestek op volgorde van de gangen van binnen naar buiten wordt gelegd. De vork voor het hoofdgerecht ligt dus buiten de vork voor het voorgerecht. Hoe meer gangen hoe meer hoe langer de boel wordt!
 • Leg de vorken juist niet diagonaal naast elkaar, maar leg de binnenste vork juist iets lager. Dat geeft een mooi effect. Zie de foto om te zien hoe dat er precies uitziet. 
 • Het bestek voor het dessert leg je altijd aan de bovenkant van de borden. Hierbij leg je de dessertlepel bovenaan en daaronder de dessertvork. Zorg dat de dessertlepel naar links wijst en de dessertvork naar rechts. 

De glazen

Voor de glazen hangt er natuurlijk vanaf wat er wordt gedronken. Maar het zal meestal gaan om wijn inclusief water. Daarom het volgende:

 • Leg de wijnglazen net zoals het bestek in de volgorde van de gerechten van buiten naar binnen. 
 • Net zoals bij de vorken leg je de wijnglazen niet diagonaal van elkaar om het een mooi effect te geven. Kijk vooral op de foto om het zo goed mogelijk te begrijpen.
 • Het waterglas gaat het meest bovenaan van de glazen. 

Voor het bovengenoemde kan je ook bij ons terecht. Zie onze Easy-Evening box voor meer informatie!

Aankleding van de tafel

Nu je alles weet wat je moet weten over het tafel dekken is natuurlijk de volgende stap: de aankleding van de tafel. Hoe maak je het geheel plaatje zo mooi mogelijk om dat ene leuke complimentje te krijgen van je gast of een “WAUW” als ze binnenkomen.

Het tafellaken

Om de boel netjes te houden en om de tafel een mooie look te geven, kan je ervoor kiezen een tafellaken over je tafel heen te doen. Effen kleuren werken vaak goed. Tegenwoordig zijn pastelkleuren hip. Een goede keuze dus om jouw tafel netjes te houden en het mooi voor het oog te maken.

De accessoires

Daarnaast zijn de accessoires erg belangrijk voor de aankleding van de tafel. Zou kunnen een aantal kaarsen, een mooi peper- en zoutstel of details zoals gouden blaadjes het verschil al maken. Bij de accessoires is het handig om te kiezen voor accessoires die bij het gangenmenu passen. Als het gangenmenu voornamelijk mediterraans zijn decoraties van riet natuurlijk een mooie toevoeging. Een mooi rieten broodmandje vooraf of sierlijke verlichting kan het verschil al maken. Als je het lastig vindt om te kiezen welke accessoires nou wel of niet bij de gerechten kunnen, zijn er een aantal die altijd jouw eettafel een boost geven:

 • Details: Zoals ik hierboven al zei: details zijn erg belangrijk. Een aantal kaarsjes, mooie kleine takjes op tafel of andere dingen kunnen het verschil maken.
 • Bloemen: Dit is altijd een goede toevoeging aan jouw eettafel. Dit geeft jouw tafel een extra vrolijke sfeer. Tip: match de bloemen het gekozen tafelkleed zodat dit er extra goed uitspringt. 
 • Menukaart: Deze is vooral bedoeld voor de mensen die een 21 diner geven. Maar is natuurlijk altijd toepasbaar! Design een mooie menukaart waar alle gangen opstaan en leg dit op het bord of naast het bord voor aanvang. Zo kunnen de gasten gelijk zien wat er voor lekkers hun te wachten staat en daarbij komt het ook nog eens professioneel over. Zie het voorbeeld hieronder voor inspiratie!
 • Naamkaartje: Deze is vooral bedoeld bij een groot diner. Een mooi naamkaartje kan al een onwijs goede indruk geven op de gasten. Zo weet iedereen ook gelijk waar hij of zij zit.

Dit menu krijgen?

Vul jouw en naam en email in en krijg het template opgestuurd!

Extra tips

Om deze speciale avond naast het tafel dekken en de tafelaankleding nog extra speciaal te maken hier nog een aantal extra tips!

Muziek

Muziek bepaald de sfeer. Heb je de tafel dekken gedaan? Is de tafel mooi aangekleed. Dan kan een lekkere diner muziek niet ontbreken. Op Spotify zijn meerdere diner playlists te vinden. Natuurlijk kan je ook gewoon lekker opzetten wat je zelf wil of de radio. Een dansje wagen kan natuurlijk nooit kwaad na het het eten!

Binnen of buiten?

Of het binnen of buiten is, hangt natuurlijk compleet af van het weer. Wel wil je natuurlijk dat de complete sfeer, inclusief de tafel compleet aangepast is aan de omgeving. Doe je het diner buiten is het een goed idee om de aankleding wat luchtiger te maken en wat meer planten toe te voegen. Binnen kun je juist weer kiezen voor een iets warmere sfeer en meer met het licht spelen wat je binnen hebt.

Plezier hebben

Al met al, hoe je het tafel dekken ook doet, plezier hebben is het belangrijkst! Met plezier kom je uiteindelijk het verst. Bekijk onze Easy-Party box, misschien kan die je op weg helpen!

Samenwerking beginnen?

Vul ons contactformulier in!