Inhoud
5 bespaartips voor studenten!
Helaas is het zo dat je als student vaak een beetje of veel geld te kort komt. Dit omdat je teveel uitgeeft aan de kroeg of omdat je huur veel te duur is. In deze blog behandelen we een aantal tips om ervoor te zorgen dat je net dat ene bedrag kan overhouden om wel naar een festival te gaan of dat je een nieuw kledingstuk kan betalen. Het is lastig maar echt heel fijn als je deze tips onder de knie hebt. Om het goed uit te kunnen voeren moet je van jezelf de nodige discipline vragen en soms ook nee zeggen tegen bijvoorbeeld groepsactiviteiten. Dit is niet altijd nodig maar het kan helpen, we kijken alleen meer naar wat jij als individu kan doen om meer geld te besparen omdat sociaal contact belangrijker is dan geld, denk bijvoorbeeld aan de herinneringen die je samen met je vrienden maakt op een reisje. Daar is geen bedrag voor, herinneringen zijn er voor altijd. Nu we daarover op een lijn liggen kunnen we beginnen met de eerste tip.
1. Bespaartips voor de boodschappen
Het lijkt niet te doen en een beetje ongezellig etc. Maar op je boodschappen besparen is erg fijn, je verlaagt je vaste lasten qua voeding. Dit betekent niet dat je slechter gaat eten, je hoeft alleen te weten waar je op moet letten in de supermarkt. De supermarkt is zoals je misschien niet verwacht, helemaal ingedeeld om jou zoveel mogelijk te laten kopen. Je komt binnen en je staat al tussen de groente, dat is met een reden maar daar zometeen meer over. Koop de groente die op dat moment geoogst worden, dit herken je vaak aan wat er in de aanbieding is. Dit zorgt ervoor dat je altijd verse groente hebt en vaak in verhouding lekker goedkoop uit bent. Nu de reden waarom je meteen tussen de groente staat als je binnenkomt: dit is omdat als je eerst je mandje vult met gezond eten, je daarna lekker zoet erbij kan gooien want je bent al gezond bezig geweest door groente uit te kiezen. Trap hier niet in, bekijk je winkel goed en loop de kortste route jaar de kassa. Koop vooral wat je nodig hebt, niks anders. Loop met een lijstje rond, dit helpt om andere loze producten over te slaan. Ook is een goede tip: eet voordat je de winkel ingaat, het is nu eenmaal zo dat als je honger hebt je meer koopt. Goed voorbeeld: als je honger hebt, schep je ook meer eten op.
Als je de winkel hebt overleefd en je de looproute hebt bepaald naar de kassa, kun je een weekplanning maken om de inkopen voor het eten nog slimmer aan te pakken. Dit is de tweede tip, maar is alleen te gebruiken als je het eerste onder de knie hebt.

De weekplanning
Overleg met degene met wie je woont wat zij en jij lekker vinden om te eten en schrijf alles op een kladblok (of je telefoon). Bekijk daarna welke basis ingrediënten het meest voorkomen. Bijvoorbeeld: rijst, pasta, noedels, bouillon, granen, zaden of meel. Vooral producten die ook langer houdbaar zijn. Dit zijn de producten waarvan je gigantische hoeveelheden gaat kopen want dat is veel goedkoper en je kan het toch lang bewaren. Daarnaast is het handig om in huis te hebben omdat je daarmee de basis hebt voor ieder gerecht wat je in de weekplanning gaat zetten.
Kijk daarna naar welke gerechten op elkaar lijken maar toch anders zijn. Daarmee bedoel ik kip en varkensvlees. Deze gerechten plan je op dezelfde dag in, omdat je dat tijdens het boodschappen doen nog kan bepalen welke je lekker vindt op dat moment en vooral welke er in de aanbieding is. Door dit soort producten op dezelfde dag in te plannen vergroot je de kans dat hetgeen dat je gaat eten in de aanbieding is en hoef je niet in die stomme folders te kijken. Vergeet niet dat je ook een cheatday mag hebben waarop je even niet aan de aanbiedingen denkt, vaak is dit vrijdag.
Supermarkt tip
Dan zijn we nu bij de laatste tip waar je op moet letten in de supermarkt, namelijk de non-food producten.
Deze producten zijn in Nederland super duur, daar hebben we helaas zelf voor gekozen omdat wij Nederlanders van de 1+1 gratis houden, de prijzen van dat soort producten zijn afgesteld op dat soort aanbiedingen waardoor je veel te veel betaald als je een los product daarvan koopt zonder een aanbieding. (Dat je het even weet)
Verder zijn er in Europa duidelijke regels over wat er bijvoorbeeld in shampoo moet zitten om het shampoo te noemen, dus laat je favoriete merk shampoo staan en koop de net niet goedkoopste, dit product bevalt vaak prima en heeft een klein beetje luxe. Dit geldt ook voor deodorant, tandpasta, gel en mondspoeling. Maak er gebruik van en bespaar jezelf geld.
Dit is meer een tip om aan geld te komen en niet zozeer in het besparen. Je mag het wel in hetzelfde rijtje zetten omdat je het al in bezit hebt.

2. Een oude verzameling
Kijk naar alles dat je hebt, misschien heb je wel een verzameling van vroeger, waar je niks meer in ziet of een oud geluidssysteem die je niet meer gebruikt omdat je zo’n handig Bluetooth boxje hebt.
Wees niet bang om dit soort dingen te gaan verkopen, voor jouw kan het rommel zijn maar voor andere mensen is het net dag product dat ze nodig hebben. Waarom heet dit besparen? Je bespaart door geld dat je al op je rekening hebt te laten staan en het geld dat je krijgt voor jouw oude spullen uit te geven. Geniet van je extra biertje.
3. Verzamel je oude kleding.
Je kan ervoor kiezen om je oude kleding aan een tweedehandswinkel te geven. Laat dat nou net niet zijn waar jij iets aan hebt als je geld nodig hebt. Er zijn dan betere initiatieven, denk aan je kleding verkopen per kilo. Dit gebeurd niet vaak maar er zijn meer mensen die dit soort dingen kopen dan je denkt. Op deze manier hoef je geen mooie merken te hebben maar gaat het om de kwaliteit die je oude kleren hebben. Ook zijn er mooie initiatieven zoals een kledingzak doorgeven. Dit gaat je geen geld opleveren maar misschien wel nieuwe kleren. Je krijgt een zak kleding (die komt weer van andere af), jij haalt er kledingstukken uit die je wil. Het enige dat je moet doen is evenveel kledingstukken die je niet meer hoeft terug te stoppen en de zak gaat weer maar een ander. Een toegankelijke bespaartip als student!
4. Stoppen met alcohol drinken
Dit is misschien niet een hele populaire manier om geld te besparen maar het is zeker de moeite waard, vraag maar aan je lever en je hersenen. Het ligt er natuurlijk aan hoeveel je drinkt en op welke manier, maar dit bespaart iedereen geld. Vooral als je veel uitgaat dan gaat dit je zeer veel geld besparen. Ik kan het ook over de dingen hebben die je kan doen in de tijd dat je normaal brak op de bank ligt maar het is geen motivatie instagramaccount.
5. Kijk nog eens naar je vaste lasten
ndelijks maakt aan bijvoorbeeld abonnementen en je huur. Aan dat laatste kan je vaak niet zoveel doen, je woont nou eenmaal in een huis. Maar heb je alle abonnementen nodig die je op dit moment hebt? Als met iemand samenwoont kan ook nog met je ouders zijn. Kan je de kosten ook verdelen onder de abonnementen, als iedereen in huis series en films kijkt. Beheer één account, je kan makkelijk met ze vieren van dat account genieten. Geldt ook bij muziek platformen, als je op één adres ingeschreven staat (waar geen bewijs voor nodig is) kan je met z’n allen een familie abonnement nemen. Dit is vaak veel goedkoper dan allemaal een apart abonnement.
Woon je nog thuis en je ouders betalen echt al veel van dit soort dingen? Houd je mond en geniet ervan.
Besparen is niet makkelijk
Dit is even in een notendop hoe je op een gemakkelijke manier zonder te veel inspanning veel geld kan besparen. Het is nou eenmaal lastig in je studententijd op geld over te houden, onthoudt wel dat dit ook in je studententijd hoort. Het maakt je als persoon en het leert je keuzes maken voor later. Dat je niet altijd geld kan sparen hoort er nou eenmaal bij, zorg er gewoon voor dat je niet meer uitgeeft dan dat er binnenkomt. Veel succes! Laat vooral je ervaring horen met deze tips via onze e-mail: klantenservice@easy-out.nl. Zo blijven wij van elkaar leren.